Sider

lørdag den 28. maj 2016

Om tøj og kropsbilleder

I går var jeg til et skønt arrangement hos Nanna fra How to do fashion, som satte gang i en masse tanker om tøj og kropssyn. Jeg har lyst til at skrive lidt om det her, og det bliver måske et lidt atypisk blogindlæg fra min side, men jeg håber, du har lyst til at læse med.


Eftermiddagen startede egentlig lidt dumt. Arrangementet begyndte kl. 17, og det var sådan lige til øllet, at det kunne nås. Der Mann kommer hjem fra arbejde ca. 16.30, og så skulle jeg nå at komme med offentlig transport var Tårnby til Bredgade på en halv time. Det var do-able, hvis jeg var klar til at gå ud af døren, når han kom hjem. Jeg åbnede mit klædeskab og kiggede ind på en hel tøjstang fuld af kjoler. SUK! Ingenting, at tage på. Det, der hang der, var enten for slidt, for småt, for kedeligt, for ammevenligt. Jeg prøvede et par ting på, som absolut hørte til i kategorien for småt. Nå. Man vil jo gerne se ordentlig ud, når man skal ud blandt andre (der syer selv). Jeg endte med en af mine go-to-kjoler. En oversize model, som jeg har syet efter en købe-kjole fra COS. Sort og så en blå jakke. Det gik an.

Toget var forsinket, så klokken var allerede over 17, da jeg stod af på Østerport. Skynde sig ned af Grønningen og ind til Bredgade 73, hvor det fabelagtige Else Schneider Showroom dannede rammen om releasen. Mit hjerte sank helt ned i de håndsyede italienske sandaler, da jeg trådte ind af døren. 90% af de fremmødte var i fuldt vintagedress med tylskørter og bobbet hår, cat-eye briller og rød læbestift. De var så fine, og jeg faldt totalt igennem. Nanna bød mig til gengæld hjerteligt velkommen og skænkede mig en fin rød drink. Humøret steg lidt. Jeg var jo for hulen ikke inviteret for at komme i vintagetøj, men fordi jeg kan lide at sy mit tøj selv.


Nanna er mønsterkonstruktør og har lavet en linje med snitmønstre, som er inspireret af tøj fra 40'erne, 50'erne og 60'erne, og anledningen for arrangementet i går var release af to nye snitmønstre i serien. Disse er lavet i samarbejde med Pia fra Storms Magasin. Pia er all about vintage, og mønstrene er lavet, så de ville falde naturligt ind i hendes garderobe. Deraf alle de fremmødte i strutskørter.Udover at få mulighed for at se de smukke opsyede modeller, drikke flashy drinks og spise lækre kager, så bød aftenen også på lidt tungere skyts. Pia og Nanna fortalte hver især om deres baggrund for at "gå over til vintage". Pia fortalte hvordan hun følte, at hun pludselig kunne føle sig hjemme i sit tøj, fordi det meste vintagetøj er lavet til kvinder med former. Nannas oplæg var dog det, der for alvor satte tankerne i gang. Hvorfor har vi en modeindustri, der konsekvent laver tøj til een bestemt type kvindekrop? Den høje, slanke krop uden de vilde udsving? Hvorfor har mange kvinder en ide om, at de bare liiige skal tabe 5 kilo, og SÅ skal de sy den og den kjole til sig selv? Hvad med, at vi "bare" syede noget tøj, der passer til den krop, vi har ligenu? Uanset om den er tyk/tynd, høj/lav, kurvet/kasseformet. Og hvis vi så taber de 5 kilo - så kan vi vel bare sy en ny kjole? Nannas drøm er, at flere kvinder vil begynde at sy tøj, der passer, til dem selv, så de ikke skal stå og råbe af deres klædeskab i hele og halve timer efter de burde være gået ud af døren. Og nøj, hvor jeg synes, den drøm er værd at stræbe efter! I hvert fald for mig personligt. Jeg tror ikke, at løsningen for mig bliver at gå i vintagetøj, men derfor kan man jo godt tage nogle af tankerne til sig. Og mønstrene for den sags skyld. De skal jo sagtens bruges som basis for andre stilarter også.

Jeg har nemlig tænkt en del over det her med kropssyn, efter jeg blev mor til en lille pige. Min krop har været mit yndlingshade-emne lige så længe som jeg kan huske. Diverse kure og elevator-vægt har fulgt i kølvandet på det, og resultatet er, at jeg stadig vejer over 80 kilo og er en str. 44 (minimum). Da min datter blev født, traf jeg en aktiv beslutning om at åbenlyse slankekure og kropsbashing var et overstået kapitel. Jeg vil IKKE videreføre det mønster til min datter. Og derfor var det bare sådan en skøn oplevelse at gå hjem med tanken om, at jeg kan få mit tøj til at passe til mig og ikke omvendt. Jeg siger ikke, at det er hele arbejdet, for alle de års negative tanker bunder selvfølgelig i noget andet end tøj. Men tingene er forbundet. Og hvis man kan starte med at have noget tøj, der passer, så er man måske på vej.

Tak, fordi du læste med. Har du lyst til at se Nannas mønstre, så er de lige HER. De nye hedder No. 8 Svanneke og No. 9 Rønne. Nanna tilbyder også kurser i syning og mønsterkonstruktion, hvis du også er blevet hooked på tanken om tøj, der passer til DIN krop.

Jeg vil rigtig gerne høre dine tanker om tøj og krop i kommentarfeltet.


 

For en god ordens skyld: Arrangementet var for særligt indbudte. Vi fik hver især en goodiebag, som indeholdt de to nye mønstre. Jeg har endnu ikke haft lejlighed til at kigge på dem, men når jeg får afprøvet dem, kommer der måske en anmeldelse her på bloggen.

16 kommentarer:

 1. Hej, jeg elsker vintage :0) især vintage stoffer naturligvis... men jeg kan også god lide vintage tøj, men at gå tilbage til bare vintage tøj, fordi man har ikke idealvægt, det er ikke så smart.... jeg synes, at det er en livsmodell, jeg elsker folk, som klæder sig som det var i 50 erne, Rock´n Roll!!! Jeg synes også at det var mere tøj til kvindelige former og ikke magre models :0)Men jeg tænker som du også gør: hvorfor ikke blande nye moderne stoffer med vintage snitmønstre? eller tage den som basis... det lyder til at det var en rigtig god arrangement og det er bare spændende, hvad du laver ud af de mønstre :0) jeg syer jo ikke så meget tøj, men elsker det, hvis jeg syer noget til mig eller min datter.
  Kh Ulrike

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulrike.
   Jeg mente ikke, at nogen var skiftet til vintagetøj pga kropstype. Men mere at man efter et helt liv med at føle sig forkert i tøj, pludselig kunne føle sig godt tilpas. Så det er nok en livsstilsændring på en måde.
   Og så var det bare det udgangspunkt oplægget om modeindustrien havde: hvorfor har vi en hel industri, der kan få flertallet af kvinder til at føle sig forkerte? Det ville da give mere mening at lave tøj til mange forskellige kropstyper.
   Mit udgangspunkt bliver at lave for mønstre, som jeg ved virker og ser godt ud på min krop. Og så variere dem 😊

   Slet
  2. Opklaring: det var ikke et oplæg om modeindustrien, men om udgangspunktet for arbejdet med mønstrene. Altså det her med, at vi alle sammen kan komme til at have tøj, der sidder godt, hvis man syer til sin egenkropstype.

   Slet
 2. For mig er det vigtigste at tøjet er behageligt at have på. Jeg er blevet ganske begejstret for en smule oversize og så har jeg altid været mere til kjoler og nederdele end til bukser. Jeg synes, det er smukt at kvinder har former og at de klæder sig på en måde, der passer dem og som de føler sig tilpas med. For mig er det en sejr at de kongelige i England og Sverige går i almindeligt tøj fra Lindex H&M osv. fordi de på den måde viser dem selv meget mere end de gør i en designsyet ting. Jeg ville elske at sy noget mere tøj selv, men jeg mangler rutine før det bliver rigtig godt, og jeg har ikke tid/tålmodighed til at tage et sykursus nu - desværre, jeg ville gerne blive bedre til at arbejde sammen med min symaskine

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har også en del oversize, og det kommer jeg til at blive ved med at bruge. Men måske lidt mere i kombination med de rette figursyede ting.
   Jeg drømmer om at få lavet nogle snitmønstre på en god nederdel, et par gode bukser, en god top osv. Så er det relativt hurtigt at sy noget nyt tøj til sig selv, fordi man bare VED, at det funger og ikke skal rette til i en uendelighed.

   Slet
 3. Jeg er nået til det punkt hvor jeg (nogenlunde) kan se, hvad der klæder mig og min umulige krop. Men det gør det også svært at købe på budget.
  Jeg ville ønske jeg selv kunne sy eller tilrette, for jeg har SÅ svært ved at finde tøj der virkelig passer.
  Endnu sværere har jeg det med sko.
  Men... På den lyse side, så sparer jeg mange penge ved at sikre mig at tøj og sko ikke skal gået til inden jeg køber.
  Til gengæld ser jeg til tider lidt lurvet ud...
  Hilsen Joyce

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen, det er lige præcis det, jeg mener! Hvorfor skal man gå og føle, at ens krop er forkert, fordi den ikke passer i tøjet i butikkerne. Jeg har personligt svært ved at finde figursyede ting i butikker, fordi min torso åbenbart er for lang i forhold til standarden. Så taljen sidder helt mærkeligt oppe under brystet. Eller bukser. Åh! Jeg ejer faktisk ikke et par bukser, for det har jeg simpelthen opgivet. Min bagdel er for stor i forhold til taljen og det ser helt galt ud, når man prøver bukser på. Plus at bukseproducenterne tilsyneladende tror, at man har lange ben, når man bruger str 44. Not really...

   Slet
 4. Jeg har en lille pige på et halvt år, og puha for et ansvar. Min egen mor tog en beslutning om at komme tilbage til en sund vægt og en god form, lige omkring der hvor jeg kom i puberteten. Godt for hende og for os som gerne vil beholde hende, men det ret store fokus på vægttab, fedtfattig mad og rigtig meget motion, tror jeg ikke har været super gavnlig for mig som ung kvinde in spe. Jeg har haft et træls forhold til min krop siden teenagealderen, men nu gider jeg sgu ærlig talt snart ikke mere. Måske morskabet helt automatisk er med til at gøre en bare lidt mere afslappet? Det er indtil videre min oplevelse, og det er rart! Usikkerhed og selv-bashing er der nu stadig, og hvordan er det så liiige, at jeg som mor skal kunne opdæmme og ikke understøtte mulig usikkerhed hos min fremtidige teenagedatter? Rent lavpraktisk vil jeg gerne have smidt bare nogle af graviditetskiloene inden hun bliver for opmærksom på projektet, og ellers har jeg det som dig - kure og bashing må altså høre fortiden til. Det blev langt, men det er dælme også et tungt emne. Der er en meget tynd linje mellem at være en rollemodel for sundhed og så en katalysator for usikkerhed og utilstrækkelighed.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har evigt ret. Jeg er også bare så træt af at føle, at jeg liiiige burde tabe mig. Jeg vælger flere tilgange nu: For det første fokuserer jeg på at lave så meget som muligt mad fra bunden, så det bliver sundt på den måde, at jeg ved, hvad der er i. For det andet fokuserer jeg på at finde noget tøj, der sidder godt, så jeg føler mig tilpas i det. Og så ud med det, som man tænker at man burde kunne komme til at passe igen. Ude af øje, ude af sind. Og for det tredje forsøge at forblive en størrelse, så det tøj passer. Det skal selvfølgelig ikke blive sådan en glidebane, hvor man bare kan sy noget nyt i en større størrelse. Hvis jeg starter nu, er der en chance for, at det er relativt indgroet, når pigen bliver så stor, at det begynder at blive et issue. Jeg har dog i indtryk af, at det er gær end det var, da jeg var barn. Desværre.

   Slet
 5. Desværre et altid højaktuelt emne- det med kvinders vægt. Jeg tror hemmeligheden (hvis den findes) er at en gang for alle at prøve at dyrke mere glæde, forkælelse og ikke mindst fællesskab med andre kvinder. Inviter oftere til hygge (og glem også den perfekte indretning!) og grin mere! Ufatteligt at det bare er så svært at elske sig selv som man nu engang er...
  Tak for en altid hyggelig og inspirerende blog! ;-))

  SvarSlet
  Svar
  1. Glæde og forkælelse. Jatak! Lad os dyrke det noget mere. Og jeg tror sagtens, at du kan have ret i, at det også er en god vej frem.

   Og selv tak. Hvor er jeg glad for, at du kan finde inspiration herinde :-)

   Slet
 6. Befriende at læse andre også har problemer omkring tøjkøb. Jeg er også irriteret over bl.a., at når man køber bukser i str. 44 så er de ALT for lange. Skal jeg have en overdel er der mange flotte bluser - MEN igen - en str. 44 er åbenbart til folk med stor barm og smal forneden - jeg har det omvendt - jeg er bred forneden og fylder ikke blusen ud foroven.
  Så er det jeg tænker: Er alle str. 44 langbenede og med store barme og lille smal bagdel???
  Vi er jo ikke alle skåret over samme list......
  Tak for indlæg Asli - som var meget interessant og jeg blev glad for at læse, at det ikke kun er mig der er "noget galt med" vedrørende tøjkøb. -

  SvarSlet
  Svar
  1. Præcis, præcis, præcis. Og jeg er også mere bagdel end barm. Men hey - min pointe var jo, at der ikke er noget GALT med os, ikk? ;-)

   Slet
 7. Tusind tak for dit indlæg - det reflekterer rigtig meget af det, jeg selv har tænkt på - og er også én blandt flere grunde til, at jeg syr rigtig meget af mit tøj selv. Nu er det jo ikke alle kvinder der har interessen eller muligheden for det, men jeg tror at vi i fremtiden vil se meget mere "halvfabrikata" tøj - dvs. tøj, hvor designet er nogenlunde fastlagt, men hvor man kan få det syet efter egne mål - et eksempel er eshakti (ret billige kjoler) og et andet er et københavnsk firma, som jeg desværre har glemt navnet på, som laver et par kollektioner om året, hvor man forudbestiller og herefter får det tilrettet til ens personlige mål. Denne sidste løsning er nok knap så billig. Til gengæld vil man måske få brugt tøjet en del mere, hvis det sidder ordentligt. Begge løsninger er billigere end at få skræddersyet tøjet, men giver stadig en væsentligt bedre pasform, end ved at købe stangtøj i butikkerne..

  SvarSlet
  Svar
  1. Korrekt. Og det skal jo heller ikke være sådan, at man SKAL sy selv for at få noget der passer. Derfor er jeg virkelig positivt overrasket over at høre om at halvfabrikata vinder frem. Og det er nok dyrere ja, men hvis kvaliteten lever op til det, er det jo okay. Det griber ind i en anden problematik, jeg også interesserer mig for, nemlig forbrug/overforbrug af tøj. At man skal blive bedre til at bruge det tøj, man har til forskellige lejligheder og i længere tid. At have flere klassiske, holdbare modeller i sit skab og mindre "her-og-nu"-mode. Det arbejder jeg også på at vænne mig til.

   Slet
 8. Kære Asli
  tak for et dejligt indlæg, jeg er glad for at jeg fik dig til at tænke over at det måske er mode industrien der forskruer os.

  det var hyggeligta at se dig. kærligst Nanna

  SvarSlet