lørdag den 29. november 2014

Projekt parcelhus: Nyt tag

Hvis jer, der læser med, efterhånden begynder at tænke: "Hvad er det dog, de har rodet sig ud i med det hus?", så kan jeg godt forstå jer. Når man står udefra og ser, at vi har skiftet tag, vinduer, badeværelse og alt mulig andet, så virker det som et vanvittigt projekt, vi har kastet os ud i. Sagen er den, at vi gik ind i projektet med åbne øjne. Vi vidste, at taget skulle skiftes med det samme. Vi vidste, at vinduerne var pivutætte. Vi vidste, at badeværelset måtte fornys. Der har været budgetteret med det fra starten og på trods af alle de store poster, ender vi stadig med et hus til en fornuftig pris i forhold til beliggenheden. Det er selvfølgelig ene og alene, fordi vi (læs: især mine forældre) har kunnet lave så mange ting selv.

Den oprindelige plan var dog at få håndværkere til at lave alt mht. taget. Men efterhånden som håndværkertilbuddene rullede ind, blev det klart, at vi måtte lave om på den plan. Vores førsteprioritet var et listeinddækket tagpap-tag og det ville ikke kunne lade sig gøre økonomisk, hvis vi skulle have håndværkere til det hele. Så vi endte med at lave alt selv pånær selve pappen. Dvs. vi tog det gamle tag ned, fjernede den gamle isolering, forhøjede spærrene, lagde ny isolering og endelig lagde vi nye krydsfinerplader på. Her kom håndværkerne så ind i billedet og brændte tagpap på. Herefter overtog vi selv igen og satte sternbrædder, tagrender, nedløbsrør og udhængsbrædder på. Og så kom tagmændene tilbage og lavede listeindækningen som det sidste.

Undervejs i processen blev det mere og mere klart for mig, at det der med at gøre tingene selv har flere fordele end "bare" at spare penge. Selvom det tager længere tid end for fagfolk, der arbejder med tingene til hverdag, så har vi hele tiden haft fornemmelsen af fremdrift. Der skete noget! Og vi vidste præcis, hvornår næste etape af et projekt skulle foregå. De ting, vi har haft håndværkere til, har ikke haft samme fornemmelse. Det færdige resultat er blevet flot og som vi ønskede og er også pengene værd, men hold nu op en lang, sej vej dertil. Ringeri frem og tilbage. "Hvornår kommer I og laver det sidste?" og fornemmelsen af at blive syltet til fordel for andre opgaver. Det er ikke for at starte en gang håndværker-bashing i kommentarfeltet, for jeg har stor respekt for håndværkere og det arbejde de udfører. Vores frustration i denne sammenhæng handler om kommunikationen med deres bagland/kontoret, som har været hat og briller.

Men nu står vi omsider med et hus, der er færdigt udvendigt, og det er så kæmpestort! Måske netop fordi vi har knoklet sådan på det selv, og ved hvor mange hovedbrud og slæben op og ned af stilladser, der ligger i de skæve vinkler på det tag.

De gamle plader tages ned.

Spærrene forhøjes og ny isolering lægges på.


Nu med krydsfinerplader på.

Sådan ser det færdige tag ud. Det ser måske ikke ud af meget, men vi er vilde med det. Det er blevet lige som vi gerne ville have det.

12 kommentarer:

 1. Elsker virkelig at følge med i jeres vilde projekt. Kæft I seje til det der husbygning :)
  /Cecilie - http://minforestilling.blogspot.dk/

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er helt oprigtigt benovet (og glad, selvfølgelig) over, at I er så mange, der gider kigge med. Det er fedt! :-)

   Slet
 2. Hvor er I bare seje! Vi har hverken evnerne eller lysten til at kaste os ud i sådan noget. Ikke desto mindre har jeg nydt at følge med i jeres fremgang og lige så stille jublet for mig selv her på sidelinjen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Fedt, at du gider følge med. Og tak for jublen! :-)

   Slet
 3. I er fandme seje, thumbs up... Og ja det ser hammergodt ud... :-)

  SvarSlet
 4. Det ser rigtig godt ud. Vi var igennem et lignende projekt og skoent jeg til tider var ved at faa pip af rod og svineri, saa er det bare saa skoent, nu det hele er gjort. Blive endelig ved med fortaellingerne omkring projekt hus. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er godt at høre, at andre er kommet helskindede ud på den anden side :-)

   Slet
 5. Det er så sejt at i orker, tillykke med det nye tag :0) Det ser så flot ud.

  SvarSlet
 6. Hej Asli,
  Hvis dine forældre, dig eller Der Mann skulle miste jobbet, så kunne i altid kaste jer over en Totalentreprise firma, med det store stykke arbejde i har lavet.
  Hilsen Helle Prion

  SvarSlet
 7. Meget flot! Må jeg spørge, hvor mange kvadratmeter tag, I har lavet, og ca hvad det har kostet?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Christine
   Jeg beklager, at jeg ikke har fået svaret dig. Men vi har fået lagt ca. 160 kvm tag. Selve pappen kostede 130.000 at få lavet. Vi valgte ikke det billigste firma, men dem vi fik anbefalet (at vi så alligevel havde vores hyr med dem, er noget andet). Oveni i de 130.000 kommer så 50-60.000 til de materialer, vi selv købte til isolering, forhøjede spær og krydsfinerplader. Det var ikke den billigste løsning, vi kunne have valgt, men vi endte alligevel med et tag, som er billigere end hvis vi havde haft håndværkere til det hele.
   Jeg kan se, du kommer fra Esbjerg, så I kan sikkert få det lavet billigere, end vi kunne her på Amager. Håndværkere er bare dyrere her (surt!).
   Bedste hilsner,
   Asli

   Slet

Topscorere den seneste uge