mandag den 20. januar 2014

Boganmeldelse: Strik med nordisk tradition

Hej, jeg hedder Asli, og jeg er en nørd....og et af de områder, som jeg elsker at nørde med, er strik (surprise!). Således har jeg efterhånden adskillige bøger, som handler om strikkens historie og oversigter over traditionelle strikkemetoder og - mønstre. Bl.a. har jeg haft stor glæde af min bog om hønsestrik, selvom jeg aldrig har brugt nogle af bogens konkrete opskrifter. Jeg kigger bare i den og bliver inspireret til at slippe garnet løs.

Stor var min begejstring derfor over at få lov at anmelde bogen Strik med nordisk tradition af Vibeke Lind. Bogen er først udgivet i 1981, men den er netop blevet genoptrykt, og hurra for det, for ellers havde jeg næppe opdaget dens eksistens. Lad mig bare sige det ligeud: Jeg er vild med den!

Bogen er som sagt et genoptryk, og det betyder, at der er en vis 80'er-vibe over lay-outet. Det er sort/hvide billeder og håndtegnede modeller. F.eks. er diagrammerne tegnet med kuglepen på ternet papir. Men det er egentlig ret hyggeligt, synes jeg, og desuden er opskrifterne heller ikke bogens primære formål. Forfatteren skriver selv i forordet: "Bogen indeholder derimod forslag til modeller, der nemt kan forandres ud fra individuelle og modemæssige behov, samt inspirere til en selvstændig vurdering af de gamle ideer [...] Igennem denne leg med form og materiale sker fornyelsen, og intellektet skærpes". YES! Det er en kvalitet ved bogen, at det er en grundbog til strik, og at den således går ud over diverse modestrømninger. På den måde kan en bog som denne både være relevant i 1981, i 2014 og i 2047.

Bogen gennemgår systematisk trøjer, sjaler, huer, vanter og strømper, og indimellem er den krydret med fine billeder af strik og folk, der strikker. Det er her, det nørdede rigtig kommer ind i billedet, for jeg kan ikke lade være med at blive glad af at kigge på billederne af gamle gubber og små purke i strik fra top til tå.

Der Mann kan skrive under på, at jeg flere gange under første gennemkig af bogen kom med begejstrede udbrud. Et af dem var, da jeg så det her billede af en såkaldt gillikrog, der gør, at man kan have et garnnøgle fæstet på sit tøj, så man kan transportere garnnøglet rundt, men samtidig have begge hænder fri til at strikke. HVORFOR er de gået ud af produktion?

Sikke meget skøn viden, der samlet i denne bogs 128 sider. Godt at den blev genoptrykt, så en ny generation af strikkere får lejlighed til at få fingrene i den. Jeg ved i hvert fald, at det bliver en bog, jeg kommer til at vende tilbage til igen og igen.

Strik med nordisk tradition er udgivet af Rosinante og koster 249 kroner (vejledende pris).
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Det med småt: Jeg har modtaget et eksemplar af bogen for at kunne anmelde den.

10 kommentarer:

  1. Det er en ret suveræn bog - anmeldereksemplar eller ej ;)
    Også jeg er vild med den . Var selv heldig at få en ny (brugt) på pensum.dk. af den nye udgave, forstås. En håndbog jeg nødig vil undvære.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg tror også, at min kommer til at følge mig i årevis :-)

      Slet
  2. ey den har jeg da. Ku være man skulle tage et kig igen i den en dag.

    SvarSlet
  3. Gillikrogen findes:
    http://www.paapinden.dk/blog/2010/11/12/min-gillikrog-et-lettere-forsinket-indlaeg/
    Kh Tina

    SvarSlet
  4. Hejsa Asli. Tak for en inspirerende blog. Jeg har skrevet lidt om "frøkenen" her: http://sytraad.blogspot.dk/2014/01/drm-for-2015.html Mange hilsner fra Nina

    SvarSlet
    Svar
    1. Ej, hvor fedt! Tak for link. Og hvorfor vente til 2015?

      Slet
  5. Tak for anmeldelsen - tror da lige at det er en must-have bog. Elsker ofte historierne bag, og det med strikkens historien kan faktisk være lidt svært at finde. Og angående gillikrog - jeg brugte en til julens levendegørelse, hvor jeg, når jeg ikke vaskede tøj, kig med strømpestrik på 5 pinde. Det fungerede super godt! Faktisk så godt at vi hos (g)uld har overvejet om vi måske skulle have en sådan dims til salg. Skønt med lidt strikkehistorie!

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er lidt sjovt, du skriver det der med, at det er svært at finde historierne bag strik. Det stod der nemlig også i følgebrevet med bogen, at det havde været vanskeligt med billederne til bogen, da den blev skrevet i 1981. Dengang kunne man jo ikke bare lige scanne ind og maile :-)
      Det kunne da være den sejeste gadget at have, sådan en gillikrog!

      Slet

Topscorere den seneste uge