mandag den 8. oktober 2012

Lidt om at lave regler. Og om at finde måder at omgå dem på.

Jeg har jo givet mig selv en udfordring, som består i, at jeg ikke må købe mere garn i år. Det går egentlig meget godt med at bruge ting fra lageret. Men i dag skete der noget...

For at gøre en lang historie kort, kom jeg til at love mine kolleger, at jeg ville strikke en Sarah Lund sweater, inden morderen bliver afsløret i Forbrydelsen. Sweateren skal nemlig være præmien i en konkurrence, som går ud på at gætte, hvem morderen er. Arbejdsgiveren betaler garnet, så teknisk set er det ikke mig, der har købt mere garn. Hvabehager? Er det lige smart eller hvad?

Sweateren skal strikkes på pind 9, så det er et overskueligt projekt. Jeg har tænkt mig at opdatere med status på projektet hver mandag, indtil jeg er færdig med trøjen.


Det bliver den blå og hvide version, som Sara Lund har på i det nye pressemateriale. Jeg synes, det er en rigtig flot kombination, og er faktisk temmelig ærgerlig over, at trøjen ikke er til mig selv.

30 kommentarer:

 1. Skøn pose - hvor fås de?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Heidi
   Det er fra Fox og Jane i Ballerup :-) De har også en webshop, hvis du ikke lige bor i området. Og hvis du køber garn i deres webshop, kan du sikkert godt på en pose med, hvis du spørger pænt. De er nemlig rigtig søde :-)

   Slet
 2. Haha...det er simpelthen så fedt! Du er blæret...jeg vil være Asli når jeg bliver stor :D

  SvarSlet
 3. Fedt projekt!!
  Strikker du efter bestemt opskrift - for pind 9 lyder lovende:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det burde gå relativt hurtigt. Jeg strikkede en islænder til mig selv på pind 7 og det gik ret stærkt.
   Mht. opskriften så giver jeg gerne flere oplysninger på mail. Men emnet er lidt kildent, for der er et færøskt strikkefirma, som mener de har patent på denne her trøje... :-)

   Slet
 4. Hvor er det en fed idé og et sjovt projekt. Jeg skal nok følge med. Også selvom jeg ikke når/glemmer at følge med i Forbrydelsen. God fornøjelse!
  :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Uuh! Det skulle du ellers unde dig selv. Den er saftsusemig spændende i år :-)

   Slet
 5. Fantastisk projekt, god fornøjelse med det. Er det stjernetrøjen, du vil strikke? Den er meget, meget smuk, og selvom det færøske strikkefirma mener, de har patent på denne, er det altså et ældgammelt færøsk mønster, de har brugt til deres sweater

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har jeg også hørt. Jeg gider bare ikke noget kævl :-)

   Og ja, den er SÅ fin :-)

   Slet
 6. Nøj, din snyder! Hvor er det herligt at du har fået arbejdsgiver til at betale garn ;0). Det må man da sige var et træk, som man ikke lige havde set komme. Er dog også ret vildt med at du nu e strikkekorrespondent...når Peter Gejstling kan være sundhedskorrepsondent, så er du sørme også den strikkende én af slagsen!

  Glæder mig meget til at følge projektet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hihi ja. Jeg glæder mig til, at jeg skal stå ude på en mørk mark i slagregn med får i baggrunden og rapportere om uld :-D

   Slet
 7. Elsker simpelthen når der er smuthuller hvor man helt uskyldigt kan omgå nogle regler. Har selv en må ikke købe mere garn regel men formår at omgå den ved at få garn som teststrikker.
  Er vild med Sara Lund trøjen og ønsker selv en... Har dog ikke opstøvet en opskrift endnu... Hvor har du din fra og hvilket garn og hvor meget bruges der?
  Mvh Rikke

  SvarSlet
  Svar
  1. Garnet kostede 440 kr, så det er jo til at overkomme. Det med opskriften er, som jeg tidligere har været inde på her i kommentarerne, lidt kildent, fordi der er et firma, der mener, de har patent på mønsteret. Men jeg har ladet mig fortælle, at det ikke er umuligt at skaffe mønsteret hos almindelige garn-/strikkeforretninger.

   Slet
 8. Ja hvis ikke DU sku' ku' hvem sku' så ku' ku'???:-)

  SvarSlet
 9. Spændende hvor mange mandage vi når at se ... Inden sweaterens er færdig ... På pinde 9 går det jo pænt hurtigt :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha. Ja, det er lidt spændende. Det er et tveægget sværd, for den må jo heller ikke blive færdig for tidligt :-)

   Slet
 10. Hvorfor skulle du ikke selv kunne gætte morderen??? ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tænkte lige præcis det samme! Du skal da BARE gætte morderen selv!! (og så glæder jeg mig til at se det færdige resultat! Den skal nok blive mega-monster-lækker!!)

   KRAM

   Slet
  2. I er sgu gode! Jeg ved ikke helt, hvad bossen siger til det dog :-)

   Slet
 11. Så må du jo bare gætte rigtigt, så kan det være, at du kan beholde den :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha. Ja, jeg ved ikke helt om den går ;-)

   Slet
 12. Du er SMART! Glæder mig til at se trøjen. Megalækkert.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeps! ;-)

   De farver er bare SÅ fine. NÅR (ikke hvis) jeg skal strikke en til mig selv, så bliver det også i de farver :-)

   Slet
 13. Pind 9 projekt lyder som et godt projekt! Jeg er også vild med den nye farvekombi. Glæder mig til at følge med ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det går hurtigt. Ikke som mine andre projekter med minipinde :-)

   Slet
 14. Hej til Jer alle som har kommenteret og Asli som er begyndt at strikke - firmaet som har designet trøjen er www.gudrunoggudrun.com - tjek lige deres side, så får i megen inspiration til mange sweatere.

  Det eneste der irriterer mig som færing er, at den næsten altid kaldes "islænderen" - se mit indlæg på min blog om "Den færøske islænder i Forbrydelsen"

  God strikkelyst til alle :) :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Majken
   Jeg er meget interesseret i en forklaring på et spørgsmål, så det er godt du skriver! Jeg har nemlig også hørt denne trøje omtalt som en "islænder". Egentlig tænker jeg også islændere som trøjer af tykkere garn end de traditionelle færøske trøjer - og denne her er jo netop af tykt garn. Kan du hjælpe mig lidt her? Hvad er egentlig forskellen?

   Slet
  2. Hej Asli !

   Jeg har altid interreseret mig for håndværk af al slags, så jeg vil gerne videregive det jeg har fået fortalt/ved.

   Om mit svar er helt rigtigt ved jeg ikke, men jeg kan så videregive det jeg har fået fortalt, og det drejer sig om ligesom i eventyrene, om dengang for længe siden.
   Der har altid været strik på Færøerne, og i ældre tider blev der eksporteret en del strikvarer, men færingerne selv stod ikke for eksporten og videresalg.
   Jeg har fået fortalt at en virksomhed som kaldtes Det Islandske Kompagni med hjemsted i Danmark indkøbte strikvarerne fra Færøerne, og videresolgte dem i Danmark, og da trøjerne var varme blev der solgt en del, og gennem dette Islandske Kompagni fik de navnet "íslændere". - prøv også dette link http://www.denstoredanske.dk/Geografi_og_historie/Økonomisk_historie/Islandsk_Kompagni

   Trøjerne som bliver trikket her er i alle garntykkelser, men det som f. eks. i Danmark forbindes med en "islænder", er det vi her kalder for en "skipstroyggja" oversat skib-trøje, altså trøjer som blev strikket af garn som indeholdt både de grove dækhår og den bløde uld indenunder, og da de var både vandskyende og varme at have på, så de blev hovedsaglig brugt f. eks. når mændene tog på fiskeri på søen, arbejdede i marken og ude i fjeldene.

   Til f. eks. trøjer som blev brugt sådan i almindelighed, blev der strikket med finere garn, måske omkring pinde nr. 3 - 4. En tradition som også er her, og som nogle stadig holder i hævd er, at når er barn starter i skolens første klasse, så skal barnet have en ny strikket trøje skúlatroyggja/skoletrøje, og der er heller ikke usædvanligt at når de starter på skoleåret i august, så har de ny trøje på.

   Guðrun og Guðrun har med sit design formået at modernisere den gamle "skipstroyggja" til et elegant stykke tøj - lige som med Musselmalet stellet fra Den Kongelige Porselænsfabrik til Musselmalet Mega.

   Der er også forskel på det færøske og det islandske garn. Vores garn er spundet og snoet som udenlandsk garn, mens det islandske garn er meget lidt snoet. Det islandske garn som går under navnet Lopi er snoet en smule, mens det som kaldes Pladegarn næsten ikke er snoet, og - synes jeg - må strikkes lidt forsigtigt i starten, da det ellers går i stykker hele tiden. Når pladegarnet er strikket er det meget lækkert - drejer det sig om f. eks. en trøje, så kan den i første omgang strikkes lige op, men ved brug former den sig efter kroppen, så det ser ud som om den er facon-strikket.

   Nu blev det til et helt brev ;) men du må gerne kontakte mig igen, jeg har mail majkenhammer@gmail.com - jeg håber du forstår det hele -nogle gange synes jeg , at jeg mangler ord for specielle udtryk fra færøsk til dansk - f. eks. vedr. garnet som indeholder både de grove dækhår og inderuld ;)

   Slet
  3. Superfedt, Majken. Tak for svaret. Det var meget interessant og informativt :-)

   Slet

Topscorere den seneste uge