onsdag den 27. november 2013

Et hækletip: Snippen

Sidst jeg holdt hækleskole hos Fox & Jane, fik jeg et spørgsmål, som jeg gerne vil svare på i plenum her på bloggen:

Hvordan undgår man den der underlige snip for enden af den første række? Altså denne her:

Den ende kan ikke hæftes helt usynligt, fordi der er en knude, som ikke kan trækkes ind gennem de andre masker. Det har også irriteret mig i årevis, men som mere eller mindre autodidakt hækler lærer man at løse sine problemer på en måde, der fungerer. Ikke nødvendigvis den korrekte måde. Men de virker, og ser ordentlige ud.

Normalt, når man hækler frem og tilbage, skal man vende på en fastmaske. Dvs. hvis man vil have, at det færdige arbejde skal være 22 masker i bredden, så skal man slå 22 masker op PLUS 1 til at vende med. Sådan siger hæklelærebøgerne i hvert fald. Men for at undgå at mit hækletøj får en hale, så plejer jeg at droppe vende-luftmasken for enden af den allerførste luftmaskerække. Dvs. hvis jeg vil have, at det færdige arbejde skal være 22 masker i bredden, så slår jeg 22 masker op. Punktum. Og så laver jeg 2 fm i den sidste luftmaske før knuden på den første række af fastmasker. De to fastmasker lægger sig så udover knuden og skjuler den, når man kommer videre op. Det ser sådan her ud:

Her ser det stadig lidt skævt ud, men se så her, hvordan det ser ud, når man kommer videre op:

Bum. Helt lige kant. Og kun med den hale, der kan hæftes ind uden problemer.

Kunne du tænke dig, at jeg viste andre hækletip frem på bloggen? Så smid en kommentar om, hvad du gerne vil se. Og hvis du gerne vil se tips'ne live, så holder jeg løbende hæklekurser - jeg annoncerer dem her på bloggen, når der er nærmere detaljer for kurserne i 2014.

24 kommentarer:

 1. Tak for tippet.
  Det var da en super god idé med at holde nogle hæklekurser samt at lægge lidt tips og tricks op. Dem vil jeg se frem til

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeps. Sig til, hvis der er noget, du gerne vil vide :-)

   Slet

 2. Jeg deltog på et af dine kurser for øvede, men da viste du blot hvordan man laver en kugle, endda lidt til den sekskantede side efter min smag, og derefter hjalp du de der sad fast i nogle medbragte opskrifter.
  Så et kursus hvor du samler alle de der fif vil være meget nyttigt for øvede - det vil jeg glæde mig til .

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej du. Jeg er da ked af, at du ikke synes, du har fået nok ud af kurset, som lærer er det altid svært at få fordelt sol og vind lige. Det er rigtigt nok, at den ene kursusgang hos Trine og Jane som regel er tildelt helt nybegyndere og den anden gang er tildelt runde former, så man kan komme videre med at hækle figurer, bolde, kurve osv. Jeg ved ikke, om der kommer et kursus, som det du beskriver her - men jeg skal gerne forelægge det for Trine og Jane :-)

   Slet
 3. God ide! tak for den. Også jeg kender til snippen :o)

  SvarSlet
 4. Smart! Jeg er ikke så ferm til det hækling, men synes det er sjovt. Dog har jeg bøvl med at hækle rundt og det irriterer mig virkelig for der findes jo så mange søde små dyr man kan hækle. Mit problem er at se hvor omgangen begynder, kommer tit til enten at hækle forbi omgangens begyndelse eller til at tro den starter før den egentlig gør. Og så ender det altid med jeg har for få eller for mange masker. Irriterende!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg skal prøve at lave noget om det der med at hækle rundt. Det er der også andre, der efterspørger :-)

   Slet
 5. Tak for det fine tip, da jeg skulle hækle min Odd Molly jakke, bøvlede jeg med at få afsluttet rækker rigtigt uden at de blev skæve som kong Volmers, jeg kunne simpelthen ikke finde noget sted på nettet hvor det var vist, men masser af steder til at starte på en rk, men slutte den - Niks

  SvarSlet
  Svar
  1. Nååå, altså i den anden side? Det kan jeg også godt prøve at vise lidt om :-)

   Slet
  2. Jeps lige nemlig,og takker på forhånd :))

   Slet
 6. Jeg vil gjerne ha flere gode tips!
  Jeg er 'selvlært' hekler, og trenger litt smarte tips og triks! ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg skal forsøge at finde på flere ting at tippe om :-) Der er jo allerede et par spørgsmål her, som jeg kan starte med.

   Slet
 7. Nice tutorial!!!
  have a look in my blog ,i start a giveway worldwide with a handmade purse.thx

  http://fashionbabes111.blogspot.gr/2013/11/contest-giveaway-worldwide-eco-purse.html

  SvarSlet
 8. Jeg aner da ikke lige hvad det er jeg mangler at vide, men alle tips og triks tages imod med kyshånd!!! Tak fordi du deler.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg skal prøve at finde på flere ting :-)

   Slet
 9. Rigtig godt tips du kom med - det vil jeg prøve fremover.
  Jeg elsker selv at hækle, men må nogle gange opgive fordi: Jeg er meget irriteret over, at jeg ikke kan formå at hækle rundt så jeg kan SE hvor jeg skal slutte - det ender af og til med at jeg får for mange masker på omgangen ELLER for få.

  Jeg har forsøgt at sætte et mærke -det fungerer ok - MEN kan det ikke gøres anderledes?

  Det ender med jeg bliver så "irriteret" at jeg opgiver. Jeg har købt en del hæklebøger og vil SÅ gerne kunne hækle nogle af disse små dyr, dukker og andre sjove ting som skal ende med en flot resultat.

  Tror du at du kan "skære det ud i pap" for os som har disse problemer, som ender med alt for mange masker på omgangen eller måske for få?
  ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg skal gerne prøve at vise det lidt mere frem...selvom jeg nu også arbejder med markeringer. Men jeg skal forsøge at tage nogle tydelige billeder af det :-)

   Slet
  2. Det vil jeg glæde mig til - måske lidt billeder med vejledning kan være en rigtig god hjælp, også selv om der skal laves markeringer :-)

   Slet
 10. Snipslut her! Tak. Hiv bare alle fifs frem. De modtages med udstrakt hæklenål :)

  SvarSlet
 11. Tak for tip - jeg har altid snydt og pillet knuden op til sidst, før jeg hæftede ende, men det her er da noget nemmere:) Du har et par gange talt om en hæklet rib og det koncept ville jeg gerne se mere om (for hækling er jo ret fast og uelastisk - bliver en hæklet rib elastisk?)

  SvarSlet

Topscorere den seneste uge