søndag den 31. maj 2015

Gobler

Tre små hæklede gobler har set dagens lys. De to af dem er til en veninde og den sidste bliver herhjemme. De tager ingen tid at hækle og det er meget sjovt at give dem forskelligt udtryk med hatte og blomster osv.

Jeg har brugt opskriften fra Spruttegruppen, hvor den ligger tilgængeligt gratis. Bare husk de særlige regler for anvendelsen (ingen videresalg af gobler eller opskrifter). Spruttegruppen samler i øvrigt stadig sprutter og gobler ind til fortidligt fødte børn, så hvis du mangler nogen at hækle til er det et rigtig fint projekt at støtte. Der er mere information at hente på deres hjemmeside.




onsdag den 27. maj 2015

Ærø 2015

Min fødsesldagsgave fra der Mann var en tur til Ærø, og vi var afsted sidste weekend. Af en eller anden grund er vi (næsten) altid superheldige med vejret, når vi er på tur - også selvom vejrudsigterne op til er lidt tvivlsomme. Denne gang var ingen undtagelse. Der var smuk, blå himmel, gule rapsmarker og bølgende, grønne kornmarker så langt øjet rakte. Vi brugte weekenden på at køre øen tynd og vælge alle de små snirklede veje væk fra alfarvej. Det var helt perfekt. Hotellet var med halvpension, så vi fik ikke udforsket øen så meget kulinarisk, men et par frokoster ude blev det dog til. Og is, selvfølgelig!

Jeg fik (selvfølgelig) også kigget lidt på garn, og nederst har jeg skrevet lidt om de garnbutikker, jeg enten handlede i eller bare så på turen.

Lidt hækling blev også til på turen. Jeg arbejder på nogle flere tykke dyr til min lille zoo.



Vi boede i Marstal, som er en søfartsby.

Skjoldnæs fyr. Eftersigende opført højt nok til at de fortabte landsmænd i Sønderjylland kunne se lyset efter 1864.

Alpakaer, der græssede langs landevejen.

Søbygård er den fineste lillebitte herregård med vindebro und alles. Vi blev lidt overraskede over størrelsen, da den tonede frem mellem træerne...

Der skrives postkort til Bedste...som altid.

Ærøpandekager på hotellet. Jeg ved ikke helt, hvordan jeg skal beskrive dem... Men så har vi da prøvet det...

De små strandhuse i Marstal er nok Ærøs mest fotograferede huse, men de er altså også utroligt bedårende.

Søfartsmuseet i Marstal. Da jeg var på Ærø første gang for 5-6 år siden, havde jeg lige læst Carsten Jensens Vi, de druknede, og besøget på museet - og i Marstal generelt - gjorde stort indtryk på mig.

Frokost på Cafe Aroma på havnen i Ærøskøbing. Cafeen har også en isbiks, som sælger megagode is.

Voderup Klint.

Nå og så det der med garnet:

Der er rigtig mange af butikkerne med Ærøspecialiteter, som sælger garn af Ærø-får. Jeg købte dog ikke noget af det, fordi jeg alligevel syntes, det virkede lidt krads. Men smag og behag og tolerancetærskeler overfor den slags er jo som bekendt forskellige og andre vil sikkert elske den kvalitet.

I Ærøskøbing ligger der en kombineret garn- og dametøjsforretning i Søndergade 28. Jeg besøgte den ikke, så jeg ved ikke noget om udvalget. På hjørnet af Vestergade og Søndergade ligger der en papirbutik, som også har en afdeling med garn, som jeg dog heller ikke besøgte.

Uldgården i Bregninge har et stort udvalg af Hjelholt garner og nogle få andre mærker. Betjeningen er virkelig sød og imødekommende, og jeg faldt for en enkelt opskrift og et nøgle hvid supersoft uld fra Hjelholts uldspinderi på Fyn. Vi købte også et gråt lammeskind til rimelige penge.

I Leby ligger den mest regulære garnforretning, Fies strik. Hun har virkelig mange lækre kvaliteter bl.a. en del af Filcolanas garner, men også udenlandske mærker. Der er ikke noget i butikken, man ikke finder andre steder (såvidt jeg lige kunne se), men hvis man er garnhungrende på Ærø, ville det være mit bud på den bedste pusher. Fie er sød og frisk på en god snak om garn og opskrifter. Det er altid et plus i min bog. Jeg kom hjem med en pose fuld af Filcolana-garner, som jeg sagtens kunne have købt andre steder, men når jeg strikker i det garn, vil jeg tænke på vores dejlige weekend på Ærø.

tirsdag den 19. maj 2015

Hæklet spilledåse - med opskrift


Jeg har hæklet en lille sol, som spiller "You are my sunshine", når man trækker i den hvide snor. Og når jeg nu var i gang, kunne jeg ligeså godt skrive opskriften ned, hvis andre kunne tænke sig at lave en magen til. Den er ret simpelt lavet, så man kan snildt lave sådan en lille sol på en enkelt regnvejrssøndag.

Du skal bruge:

Ca. 50 gram gult garn.
Lidt orange garn.
Lidt rosa garn.
2 sikkerhedsøjne med en diameter på 8 mm.
En spilledåse (kan f.eks. købes via Ebay).
Fiberfyld.
Rødt broderigarn
Hæklenål str. 3 og 2.

Forkortelser:
fm = fastmaske.
stm = stangmaske
dstm = dobbelt stangmaske
km = kædemaske

Du begynder med at lave selve solen i gult garn. Den er hæklet i to dele og i dobbelt garn på nål nr. 3:

Lav 2 dele således:
Omg. 1: Lav 6 fm i en magisk ring (6).
Omg. 2: 2 fm i hver fm hele vejen rundt (12).
Omg. 3: *1 fm, 2 fm i næste fm* x 6 (18).
Omg. 4: *2 fm, 2 fm i næste fm* x 6 (24).
Omg. 5: *3 fm, 2 fm i næste fm* x 6 (30).
Omg. 6: *4 fm, 2 fm i næste fm* x 6 (36).
Omg. 7: *5 fm, 2 fm i næste fm* x 6 (42).
Omg. 8: 42 fm (42).
Omg. 9: *6 fm, 2 fm i næste fm* x 6 (48).
Omg. 10: *7 fm, 2 fm i næste fm* x 6 (54).
Omg. 11: 54 fm (54).
Omg. 12:  *8 fm, 2 fm i næste fm* x 6 (60).
Omg. 13: *9 fm, 2 fm i næste fm* x 6 (66).
Omg. 14: 66 fm (66).
Omg. 15: *10 fm, 2 fm i næste fm* x 6 (72).
Omg. 16: *11 fm, 2 fm i næste fm* x 6 (80).
Omg. 17: 80 fm (80).
Bryd garnet og hæft ende.

Sæt sikkerhedsøjnene fast på den ene gule del, der hvor du synes, det giver det fineste udtryk. 

Nu skal delene hækles sammen. Det gør du med dobbelt garn i orange. Stadig på nål nr. 3:
Læg de to gule dele over hinanden vrang mod vrang. Hækl en række med fm, hvor du hækler gennem begge de gule dele samtidig. Begynd i bunden af figuren og midtpå.

Sådan her:

Inden du har hæklet hele vejen rundt, skal der fyld i figuren og spilledåsen placeres i midten af fyldet med snoren ud i bunden ml. de to gule dele. Når fyld og spilledåse er på plads hækles resten af omgangen og garnet brydes.

Nu skal der hækles solstråler med dobbelt garn i orange. Begynd i første maske i den orange omgang. (Grunden til, at der ikke fortsættes direkte over i en ny omgang, er, at vi gerne vil have et lille hul i bunden af solen, hvor spilledåsens hvide snor kan køre uhindret. Grunden til, at vi ikke bare vender med en lm og hækler den anden vej, er at takkerne så kommer til at vende vrangsiden fremad).

Altså: Begynd i første maske i den orange omgang og hækl således:
Spring 1 fm over, *1 fm, 1 stm, 1dstm, 1 stm, 1 fm* i næste fm, spring 1 fm over, 1 km i næste fm, spring 1 fm over, *1 fm, 1 stm, 1 dstm, 1 stm, 1 fm* i næste fm, spring 1 fm over... osv. til omgangen er slut. Bryd garnet og hæft ende.

Her kan du se, hvordan takkerne er placeret. Den første nål i hækleretningen viser den fm, der skal laves en takke i, den næste i hækleretningen viser den fm, der skal laves en km i.


Lav til sidst 2 kinder med rosa garn og nål nr. 2:
Omg. 1: Lav 6 fm i en magisk ring (6).
Omg. 2: 2 fm i hver fm hele vejen rundt (12).
Omg. 3: *1 fm, 2 fm i næste fm* x 6 (18).
Bryd garnet og brug enden til at sy den fast til solen.

Broder en mund med rødt broderigarn.

tirsdag den 5. maj 2015

Projekt parcelhus: Krea-kontoret

I sidste hus-indlæg nævnte jeg, at vi var i mål med huset pånær bryggerset. Et af de rum, jeg har glædet mig mest til at få færdigt, er kontoret eller krearummet. For nøj, for har jeg savnet alt mit krea-dims, som har været pakket ned i et år (!!!) Bevares, der mangler stadig lidt småting hist og pist, men grundtanken er der nu. Færdiggørelsen af kontoret har samtidig betydet, at stuen er fri for flyttekasser, så det bliver det næste, jeg viser frem fra huset.

Men altså: Kontoret. Selve rummet er i virkeligheden lidt upraktisk, for det er et gennemgangsrum, som man skal igennem for at komme ud i soveværelset. Derfor har vi fra starten haft den plan, at det skulle være kontor og krearum, fordi det ikke egner sig så godt som værelse. Men det lidt aflange rum gør sig godt som kontor, for det har givet mulighed for at sætte en lang bordplade op med plads til både symaskiner og evt. en ekstra arbejdsplads. I mellemtiden har vi så ændret planerne en smule, så rummet nu også er gæsteværelse, og vi har derfor også en futon stående, som kan trækkes ud til dobbeltseng. Det kan lige nøjagtigt være der. Og selvom det selvfølgelig ikke er optimalt, at vi er nødt til at gå igennem gæsteværelset, når vi skal i seng, så går det godt nok. Vi satser på, at det ikke er vildtfremmede, vi skal have til at overnatte.

Det meste af inventaret i rummet er genbrug fra lejligheden, og så har vi suppleret lidt med nye IKEA-ting.

Som det fremgår, så er der ikke blevet vildt meget gulvplads til overs, men der er lige plads. Standerlampen er en midlertidig natlampe - der skal hænges en op på væggen.

Som det fremgår af billederne, så er der rigtig mange ting i et relativt lille rum. Men loftshøjden arbejder heldigvis med os, så rummet ikke virker helt så overfyldt.

I den anden ende af rummet er der indbyggede skabe. De to til venstre vendte tidligere ind mod stuen, som er på den anden side af væggen her. Vi har så vendt dem om. Både for at få mere opbevaring i værelset her, men også fordi de to klædeskabe i stuen bare var lidt mærkelige.


Futonen er en IKEA-model.


Bordpladen i massiv eg er købt i Jem og Fix. Vi havde brug for en massiv træplade, fordi der skulle saves et hjørne af for ikke at få bordpladen for tæt på døren. Skufferne under bordet er fra IKEA og det samme er hylderne (og de er i øvrigt genbrugt fra lejligheden). Med tiden ønsker jeg mig hylder af samme slags træ som bordpladen. Men for nu fungerer de eksisterende hylder fint.

Topscorere den seneste uge