onsdag den 8. december 2010

Klar til julefrokost

På fredag skal jeg til årets eneste julefrokost. Det er på arbejdet og sidste år var der en kollega, der havde forskellige whiskyer med til prøvesmagning, så jeg tænkte, at jeg i år vil gå ham i bedene med et udvalg af mine kryddersnapse:


Det er paradisæble-, valnødde-, løvstikke- og hasselnøddesnaps.

Det er brandnemt at lave sine egne kryddersnapse og så er det ligaer over rød Ålborg, som de fleste vist kun drikker af pligt eller fordi, det er tradition. Her følger fire lynhurtige DIY'er:

Til alle snapsene skal du bruge:
Patentglas eller syltetøjsglas.
Vodka (jeg bruger den billigste, jeg kan skaffe) eller klar Brøndums snaps.

Paradisæblesnaps: Hæld nogle halve paradisæbler i et glas (jeg fik nogle frosne af min gode ven og medsnapseentusiast, Anders), hæld rigeligt vodka over. Forholdene sjusser jeg mig frem til, men jeg tror, jeg fik det blandet ca. i forholdet 1 del paradisæbler til 4 dele snaps. Lad stå med låg i 2-4 måneder. Herefter har du en lækker og frugtagtig snaps, der kan nydes for sig selv.

Valnøddesnaps: Hæld nogle grønne valnødder i et glas (de kan høstes indtil august ca. og de skal være grønne). Det kan være en fordel at hakke valnødderne over, hvis du kan, men vær opmærksom på, at saften farver som ind i h...... og ikke kan vaskes af (hverken af hænder eller tøj - siger jeg af bitter erfaring). Dæk valnødderne med rigeligt snaps. Valnøddesnapsen kan godt trække en almindelig Brøndums, synes jeg, fordi valnøddesmagen bliver så kraftig, men hvis du slet ikke bryder dig om snapsesmagen, så brug vodka. Lad stå med låg i 4-6 måneder. Herefter har du en ekstrakt, som kan fortyndes efter smag. Jeg plejer at fortynde ca. 1:4.

Løvstikkesnaps: Put nogle løvstikkeblade i et glas og hæld vodka over til alle bladene er dækket. Lad stå med låg i 2-10 dage. Herefter har du en meget krydret snaps, der egner sig bedst til mad.

Hasselnøddesnaps: Hæld nogle grønne hasselnødder med haser (de grønne blad-agtige ting, der sidder uden på nødden) op i et glas sammen med rigeligt vodka. Jeg drønede dem bare hele ned i glasset og det fungerede fint. Lad stå med låg i 2-4 måneder.

I princippet kan man bruge hvad som helst til at lave kryddersnaps. I den mindre delikate afdeling læste jeg f.eks. i M! sidste år, at de havde lavet en baconsnaps, men det ved jeg ikke, om jeg vil anbefale. Til gengæld har Anders lavet utrolig mange forskellige slags lækker snaps - i flæng kan nævnes lakrids (med anis og lakridsrod, tror jeg), æble/safran, mandel, citron og jordbær/rabarber/mynte - så i forhold til ham, er jeg en ren novice, men jeg lurer ham langsomt af og har f.eks. nu en kvædesnaps til at trække, som jeg tror, han bliver misundelig på til næste jul.

For alle snapsene gælder, at når de har trukket, skal de sies gennem et kaffefilter, så snapsen bliver mere klar. God fornøjelse og skål!

6 kommentarer:

  1. Ha ha! Jeg er allerede vildt misundelig!!
    /Anders

    SvarSlet
  2. Haha, det er godt, Anders. Det er bare forbasket, at den skal trække et helt år.

    SvarSlet
  3. Åh det ser lækkert ud. Jeg elsker at du skriver "rigeligt med snaps"

    SvarSlet
  4. Hej Husmoder
    Jamen, der SKAL rigeligt snaps i...det er ligesom i brødene Prices mad, hvor der SKAL rigeligt smør i :-) Ej, rent faktisk kan det begynde at gære, hvis man ikke putter nok sprut i.

    SvarSlet
  5. Tak for snapse-DIY. Den vil jeg helt sikkert vende tilbage til inden længe, så jeg kan nå det inden jul. Har gerne villet lave snaps de sidste par år, men har været for sent ude, så er endt med den der 40-dages-snaps, som godt nok er hurtig og mild... Meeen, det er jo ikke det samme, som det du viser frem her :)

    SvarSlet
  6. Hej Maria
    Det er bare med at komme i gang. Det er suuuuper-nemt :-)

    SvarSlet

Topscorere den seneste uge